Sfintii Petru si Pavel 2020. Ce e bine sa faci pentru sporul casei si pentru sanatate, pe 29 iunie.

In fiecare an, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel pe data de 29 iunie. In folclor, aceasta zi mai este cunoscuta si sub numele de SanPetru de Vara. Ca orice sarbatoare crestina, cu o serie de obiceiuri si traditii.

Sfintii Apostolii Petru si Pavel

Sfintii Petru si Pavel 2020: In ziua de Sfintii Petru si Pavel se marcheaza mijlocul verii si timpul secerisului. Cei doi sfinti sunt pomeniti impreuna pentru ca s-au stins in aceeasi zi, in anul 67. Potrivit datinilor romanesti, Sfintii Petru si Pavel stau in Luna, primul la dreapta si al doilea la stanga. Petru are cheile de la poarta Raiului, astfel ca este si mana dreapta a lui Dumnezeu.

Vorbele ramase in urma lor spun ca Sfantul Petru stapaneste ploaia si caldura si are puterea de a arunca grindina peste pamant. Acesta fierbe trei zile la rand pentru a o marunti, pentru a nu afecta prea tare ogoarele.

Cand tunetele sunt extrem de puternice inainte de ploaie, se spune ca Sfantul Petru a pus la fiert piatra pentru grindina. Azi trebuie sa mergi la biserica, sa sfintesti mancarea facuta in ziua precedenta si sa o imparti oamenilor care sunt in nevoie.

Sfintii Petru si Pavel: Traditi, superstitii si obiceiuri

Incepand din aceasta zi, cucul si privighetorile nu mai canta.

Tot acum, se spune ca, Sanpetru pocneste din bici, iar scanteile care apar cu acest prilej se transforma in licurici, care-i calauzesc pe calatorii rataciti pe drumuri de munte sau in padure.

Sfintii Petru si Pavel 2020: Pentru sporul casei si pentru sanatate, se respecta traditia Mosilor de Sanpetru si se sfintesc la biserica pachete cu colaci, lumanari, mere dulci si mere acrisoare; apoi, aceste ofrande se impart oamenilor saraci. Oamenii pistruiati trebuie sa se spele pe fata cu apa la miezul noptii, cand canta cocosul; traditia spune ca respectand acest ritual, pistruii nu se mai inmultesc .

Daca tuna si fulgera in ziua Sfintilor Apostoli, nucile si alunele vor fi viermanoase.